شرکت کان پژوهان پارس زمین
خاک صنعتی چیست؟

خاک صنعتی در ایران معادن فراوانی دارد و تولید خاک صنعتی به عنوان یک صنعت پولساز بسیار مورد توجه قرار دارد که در این مقاله سعی داریم به مفاهیم مربوط به انواع خاک صنعتی، کاربرد های خاک صنعتی و ویژگی های آن بپردازیم.
معرفی خاک صنعتی
خاک صنعتی نوعی خاک طبیعی است که در ایران معادن بسیاری دارد که از مهمترین مراکز استخراج خاک صنعتی میتوان به استانهای یزد، فارس، سمنان، مرکزی و چند شهر مهم دیگر اشاره نمود. خاک صنعتی از انواع کانی های متبلور و ریزدانه های مختلف تشکیل می شود. این خاک اکثراً به صورت خام استخراج و به بازارهای مورد مصرف عرضه می شود و شایان ذکر است خاک صنعتی در بعضی از معادن هم به صورت پودر شده، بسته بندی و به دست مصرف کنندگان و تولید کنندگان می رسد.
در ایران بسیاری از افراد و صنایع، کانی های استخراج شده را به عنوان خاک صنعتی می شناسند و مورد استفاده قرار دادهاند. بسیاری از خاک های صنعتی با توجه به اینکه در شرایط سخت قرار گرفته اند و دارای مقاومت بالایی هستند موارد استفاده زیادی در صنایع مختلف دارند. شایان ذکر است در ایران خاک صنعتی را با نام خاک رس هم می شناسند. خاک صنعتی بر اساس موارد استفاده و کاربرد آنها به دسته بندی های مختلف تقسیم می شوند که در ادامه با آنها آشنا می شویم.
انواع خاک صنعتی:
خاک های صنعتی در ایران با تقسیم بندی و نامهای زیر شناخته می شود:
• خاک کائولن
• خاک رس یا شیل
• خاک نسوز
• خاک بالکلی
• خاک فولرارث یا گل سرشور
• خاک بنتونیت
خاک کائولن:
کائولن خاکی صنعتی که در صنایع مهمی مورد استفاده قرار می گیرد. کائولن اغلب به رنگ سفید و کرم استخراج می شود که برای مصارفی مانند لعاب کاری مورد استفاده قرار می گیرد. از کاربردهای خاک کائولن میتوان به تولید انواع رنگ، تولید پلاستیک، لاستیک سازی، مواد نسوز، چسب و رزین اشاره کرد.
خاک رس و یا شیل:
خاک رس را به عنوان پرکاربردترین و بهترین نوع خاک صنعتی در ایران میتوان نام برد. خاک صنعتی رس دارای ساختار بلوری است که دارای ۵۰ درصد سیلت، ۳۵ درصد روس و ۱۵ درصد از دیگر مواد شیمیایی است که در تولید انواع ظروف سفالی و آجری استفاده می شود.
خاک نسوز:
خاک صنعتی نسوز که ایران بزرگترین تولید کننده آن در خاورمیانه است دارای مقاومت بسیار بالایی در مقابل حریق می باشد که آزمایشات نشان داده است این خاک دمای بالای ۱۵۱۵ درجه سانتیگراد را می تواند تحمل کند. از موارد استفاده این خاک در صنایعی چون لعاب سازی، مقره سازی، تولید ظروف چینی، تولید انواع کاشی و سرامیک، تولید الکتروسرامیک ها و موارد این چنینی میتوان نام برد.
خاک صنعتی بالکلی:
در ایران سالانه مقادیر زیادی خاک بالکلی تولید میشود که از استان هایی چون یزد، کرمان و فارس میتوان به عنوان مهمترین مناطق استخراج این نوع خاک نام برد. خاک صنعتی بالکلی در اندازه های مختلفی یافت می شود و با توجه به اینکه خاک بالکلی دارای مواد آلی فراوانی می باشد اکثراً به رنگ های سیاه و آبی کبود دیده میشوند که بعد از انجام مراحل پخت، رنگ این نوع خاک تغییر می کند.
خاک فولرارث یا گل سرشور:
گل سرشور یا همان خاک صنعتی فولر اغلب به رنگ سفید و کرم دیده می شود از ویژگی های این خاک که کاملاً شبیه به خاک صنعتی بنتونیت است میتوان به قدرت پاک کنندگی آن اشاره کرد. این خاک از قدیم برای شستشوی صورت و بدن مورد استفاده قرار می گرفته و قدرت پاک کردن کثیفی را از روی پوست بدن دارد. این خاک امروزه در صنایعی مانند تولید شامپوی بدن مورد استفاده قرار می گیرد.
خاک بنتونیت:
ویژگی های خاک بنتونیت دقیقاً شبیه به خاک رس می باشد که بصورت بنتونیت متورم و غیر متورم در طبیعت وجود دارد. از کاربردهای مهم خاک صنعتی بنتونیت میتوان به درمان مشکلات پوستی، درمان اسهال و استفراغ، مسمومیت دستگاه گوارش، بهبود بهداشت دهان و دندان و مواردی این چنینی اشاره کرد.
مشاهده فرمودید که خاک صنعتی دارای انواع مختلفی می باشد که هر کدام در صنایع خاصی کاربرد دارد و با توجه به اینکه مصارف و منابع استخراج زیادی در کشورمان ایران دارد، از این صنعت به عنوان کاری پردرآمد نام برده می شود.
شرکت پارس زمین یکی از تولید کنندگان خاک صنعتی و خاک فلدسپات می باشد که با توان تولید روزانه 1000 تن انواع خاک از معدن جوابگوی بسیار از مصرف کنندگان این نوع خاک می باشد و آمادگی دارد در جهت تامین نیازهای مشتریان همکاری و فعالیت داشته باشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و خرید محصولات، با ما در تماس باشید.