خاک کائولن

شرکت کان پژوهان پارس زمین

خاک کائولن چیست؟

خاک کائولن

خاک کائولن که خاک چینی هم نامیده می شود، سفید رنگ و بسیار نرم است و یک عنصر ضروری در تولید انواع ظروف چینی، کاشی و سرامیک می باشد و بطور گسترده‌ در ساخت کاغذ، پلاستیک، رنگ و بسیاری از محصولات دیگر استفاده می شود. نامگذاری خاک کائولن به دلیل وجود تپه ای در کشور چین می باشد که مردم چین قرن ها از آن کائولن استخراج می‌کردند. نمونه‌ خاک کائولن برای اولین بار توسط مبلغان مذهبی فرانسه و در حدود سال ۱۷۰۰ به اروپا آورده شد و به عنوان نمونه‌ای از مواد مورد استفاده چینی ها در ساخت ظروف چینی معرفی شد.
در میانه‌های دوران تانگ و قبل از میلاد مسیح، چینی‌ها اقدام به تصفیه و پاک نمودن مواد اولیه ای جهت تولید کالاهایی برتر و بدون نقص نمودند این اقدام در ابتدا منجر به ساخت سنگ نما و ظروف سفالین شد که در تهیه آنها از خاک کائولن استفاده می شد ترکیب خاک فلدسپات با خاک کائولن منجر به تهیه ظروفی شد که بسیار مستحکم و به رنگ سفید بودند.
با توجه به استقبال بی نظیر از این ظروف که با خاک کائولن تولید شده بود روز به روز عرضه آنها در جهان افزایش پیدا کرد.

در حالت طبیعی کائولن یک پودر سفید رنگ است که اصولاً از این ماده های معدنی تشکیل شده است: کائولینیت که در زیر میکروسکوپ های الکترونی از کریستال های پلاستیکی تقریباً ۶ ضلعی تشکیل شده است که اندازه آنها از 01/0 میکرون تا ۱۰ میکرون یا حتی بزرگتر است. کریستال های تشکیل دهنده خاک کائولن ممکن است در اشکال مختلفی در زیر میکروسکوپ نمایش داده شوند. کائولین که در طبیعت وپوسته زمین یافت می شود معمولاً حاوی مقادیر مختلفی از مواد معدنی دیگر مانند مسکویت، کوارتز، فلدسپات و آناتاز است. علاوه بر این، خاک کائولن خام اغلب توسط رنگدانه های هیدروکسید آهن زرد رنگ می شود که برای تهیه کائولن در استفاده تجاری اغلب لازم است خاک سفید شود و رنگدانه آهن آن از بین برود که برای از بین بردن سایر مواد معدنی باید با آب شسته شود.

خاک کائولن وقتی در محدوده ۲۰ تا ۳۵ درصد با آب مخلوط شود شبیه پلاستیک می‌شود (یعنی می‌توان آن را تحت فشار قالب زد) که پس از حذف فشار شکل آن حفظ می شود. با افزایش درص های بیشتر آب و خاک کائولن دوغاب یا سوسپانسیونی آبکی تشکیل می شود. مقدار آب مورد نیاز برای دستیابی به میزان انعطاف پذیری و گرانروی، به اندازه ذرات کائولینیت و همچنین برخی مواد شیمیایی خاص در خاک کائولن متفاوت می باشد.

شناخته شده ترین ذخایر خاک کائولن در کشورهایی چون فرانسه، انگلیس، آلمان، جمهوری چک و همچنین مناطق زیادی از ایران می باشد که شرکت کان پژوهان پارس زمین هم در استان مرکزی مشغول به استخراج و فرآوری خاک کائولن می باشد.


موارد مصرف خاک کائولن

تقریباً ۴۰ درصد از خاک کائولن تولید شده برای مصارف پر کردنی و پوشش دهی استفاده می شود. خاک کائولن در پر کردن با الیاف سلولزی مخلوط می شود و بخش جدایی ناپذیر آن را تشکیل می دهد، همچنین در مصارف پوشش دهی، خاک کائولن همراه با یک چسب روی سطح آبکاری می شود تا قابلیت استفاده بیشتری داشته باشد. موارد استفاده خاک کائولن برای استفاده پوششی به گونه ای تهیه می شود که ذرات کائولینیت آن کمتر از ۲ میکرون باشد.
در صنعت سرامیک خاک کائولن به دلیل همجوشی بالا و ویژگی هایی مانند رنگ سفید آن بسیار مورد استفاده قرار می گیرد که عدم وجود هر نوع آهن یا خاک قلیایی در ساختار مولکولی کائولینیت، ویژگی سرامیکی مطلوبی را به آن می بخشد. در ساخت ظروف چینی خاک کائولین معمولاً با مقادیر تقریباً مساوی با سلیس، فلدسپات و مقدار کمی از خاک رس مخلوط می شود این مخلوط برای به دست آوردن خصوصیات مناسب انعطاف پذیری، جمع شدگی و پخت مواد لازم است. خاک کائولن به تنهایی فقط در ساخت مواد نسوز استفاده می شود.

در صنعت لاستیک سازی خاک کائولن با توجه به بهبود مقاومت مکانیکی و همچنین مقاومت در برابر سایش و برای پر کردن استفاده می شود، برای این منظور خاک رس مورد استفاده باید کائولینیت خالص و بسیار ریز داشته باشد. از خاک کائولن به عنوان ماده گسترش دهنده و مستحکم کننده در صنعت رنگ سازی نیز استفاده می شود، همچنین خاک کائولن اغلب در تولید انواع چسب کاغذی و برای کنترل نفوذ چسب به داخل کاغذ استفاده می شود. کائولن به عنوان ماده ای مهم در تولید انواع جوهر، پلاستیک های ارگانیک، برخی از مواد آرایشی و بهداشتی و بسیاری دیگر از محصولات مورد استفاده قرار می گیرد که اندازه ذرات، سفیدی، بی اثر بودن شیمیایی و خاصیت جذب آن ارزش خاصی به آن می بخشد.


در ادامه به تعدادی از سوال های کاربران در رابطه با خاک کائولن پاسخ داده شده است:


ماده اصلی تشکیل دهنده خاک کائولن چیست؟

ماده اصلی تشکیل دهنده کائولن ماده معدنی کائولینیت است، یک سیلیکات آلومینیوم که در اثر تجزیه مواد معدنی مانند فلدسپات ایجاد می شود.


خاک کائولن از چه نوع سنگی است؟

خاک کائولن در بعضی مواقع از سنگ های رسوبی آهکی طبقه ای که بیش از ۵۰ درصد دانه های آن کمتر از 062/0 میلی متر می باشد و به شدت در فیلوسیلیکات ها غنی شده است.

چگونه میتوان خاک کائولن را تشخیص داد؟

کائولن به صورت پودری سفید تا زرد مایل به خاکستری و بدون بو به نظر می رسد که عمدتاً حاوی ماده معدنی کائولینیت می باشد، کائولن در آب نامحلول است اما هنگام خیس شدن تیره می‌شود و بوی خاکی ایجاد می کند.


چرا خاک کائولن برای صابون استفاده می شود؟

خاک کائولن موجود در صابون می تواند روغن و آب را به خوبی به خود جذب کند و بسیاری آن را به عنوان افزودنی در صابون برای رفع بو، صیقلی شدن پوست و همچنین برای بهبود تیرگی پوست استفاده می کنند.


خاک کائولن در صنعت شامپو سازی هم کاربرد دارد این خاک دارای خواصی است که به طور طبیعی باعث ترمیم و تحریک ساقه مو و پوست سر می شود، این ماده برای مردان دارای پوست حساس بسیار مفید است و باعث رشد مو می شود. با توجه به اینکه خاک کائولن سرشار از مواد معدنی و مغذی است، به تنهایی برای تغذیه مو و پوست سر استفاده می شود.


آنالیز خاک کائولن تولید شده در شرکت کان پژوهان پارس زمین کاملا نشان میدهد که کیفیت خاک استخراج شده یکی از بهترین ها در نوع خود می باشد و اینکه متخصصان شرکت همواره در جهت بهبود و تسریع فراوری محصولات شرکت درحال فعالیت هستند.




تماس با ما